ISLAM

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup!

Subhanallah, tiada apa lagi yang lebih membahagiakan apabila dijemput Ilahi di bulan Ramadan.

Lebih membahagiakan ia berlaku di 10 malam terakhir yang berbeza dari malam-malam sebelumnya. Tapi apa yang lebih membahagiakan ialah kem4tian lelaki ini betul-betul berlaku di hadapan makam Nabi Muhammad SAW di Madinah. Maha Suci Allah. Malah kem4tiannya amat dicemburui seluruh umat Islam.

Seorang rakyat Malaysia, Badrul Munir atau mesra disapa Abg Bad di kalangan rakan-rakannya menjadi insan terpilih apabila meningg4l malam tadi betul-betul di hadapan makam Rasulullah SAW di Madinah ketika arw4h memasuki kawasan makam untuk solat ketika mengerjakan umrah.

Berita ini menjadi vir4l malah bangsa Arab sendiri menganggap perkara ini amat luar biasa kerana ianya jarang-jarang terjadi. Apa kebaikan dan sisi baik arw4h sehingga darjatnya diangkat begitu tinggi iaitu dapat meningg4l di hadapan makam Nabi, malam Jumaat dan lebih penting ialah di 10 malam terakhir umat Islam berpuasa.

Menurut info yang diberikan oleh seorang Ustaz iaitu Ustaz Jamal dari Hulu Langat, yang berada di Tanah Suci berkata, dikatakan arw4h bersolat tahajjud di dalam bilik sebelum kem4tiannya berlaku. Sempat minum satu gelas air masak dan selepas itu Ustaz Jamal sempat meminta satu gelas dari arwa4.

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 2

Arwah meningg4l di hadapan Makam Nabi, Malam Jumaat dan 10 Malam terakhir Ramadan. Kematian yang amat dicemburui

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 3

Arwah banyak berbuat bakti kepada golongan ulama dan kerana itulah cara kem4tiannya dimuliakan

Habis minum, mereka menuju ke Masjid Nabawi,s olat sunat Qabliah diikuti solat fardu Subuh dan solat jenazah. Arw4h kemudiannya menuju masuk ke M4kam Nabi Muhammmad SAW.

“Saya dan Wak Ramli di depan sedikit. Bad dan Ibrahim di belakang. Saya dah keluar tapi keduanya belum keluar lagi. Tunggu punya tunggu, Bad dan Ibrahim tak datang-datang. Kami gerak masuk ke masjid semula. Sampailah saya telefon dan dikatakan Bad tumbang depan Makam Rasulullah SAW.

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 4

“Arw4h betul-betul jatuh depan Makam Rasullullah, terus meningg4l. Innalillahiwaninailahirojiun.

Ustaz Jamal turut menambah, kerja arwa4 Abang Bad ini ialah beliau menjadi runner membuat visa bagi pelajar-pelajar madrasah. Pagi ini beliau dijemput oleh Allah Rabbul Jeleel di depan kubvr Nabi di Masjid Nabawi.

Amalan besar yang Badrul Munir dapat iaitu meningg4l depan Makam Rasulullah adalah kerana dia banyak berkhidmat untuk Ulama, Madrasah, Masyaik. Semua mereka ini adalah waris Rasulullah.

Kem4tiannya menjadi bualan di kalangan bangsa Arab kerana cara kem4tiannya cukup indah.

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 5

Betapa beruntungnya arw4h kerana didoakan oleh orang ramai

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 6

Ratusan orang menghadiri upacara pengkebvmi arwah abang Bad tanpa mengira bangsa.

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 7

Arwah dikebvmikan di Jannatul Baqi di Madinah.

Viral Berita Kematian Rakyat Malaysia Di Hadapan Makam Nabi Muhammad. Rupa-Rupanya Ini Yang Selalu Beliau Amalkan Ketika Masih Hidup! 8

Jadi Allah baginya satu kem4tian yang dicemburui oleh semua orang. Orang-orang Arab pun kata ini orang hebat, bukan calang-calang punya manusia. Semua doa dapat untuknya. Kami sedang aturkan solat jen4zahnya dan pengkebvmiannya di Janantul Baqi.

Ini enam senarai kelebihan arw4h Badrul iaitu meningg4l dalam Masjid Nabawi, di hadapan Makam Rasulullah SAW, Sedang Berpuasa, Safar Umrah, Malam Jumaat dan Bulan Ramadan serta 10 malam terakhir.

Sangat-sangat beruntung sesiapa yang meninggal di Madinah kerana Nabi saw akan beri syafaat.

Ini bersesuaian dengan hadis,

Sesiapa yg boleh m4ti di Madinah hendaklah m4ti di sana kerana Aku akan syafaat sesiapa yg m4ti di Madinah. Hr Tirmizi sahih.

Engkau beruntung kerana Meningg4l di hadapan Rasulullah yang menyebabkan gugvr d0sa-d0sa. Firman Allah swt:

Dan kalaulah Apabila mereka menz4limi diri mereka sendiri lalu datang kepadamu (wahai Muhammad) lalu memohon ampun kepada Allah, dan Rasulullah juga memohon ampun untuk mereka, tentulah mereka mendapati Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. 64 : Annisaa

Allahumma Innaka ‘Afuwwun

Tuhibbul ‘Afwa Fa’fu ‘Anni

sumber: FB Datuk Dr Yahya Baba P112 K.Langat / islamikinfo.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button