ISU SEMASA

Subhanallah, Ketika Umat Islam Sedang Menunaikan Solat Jumaat, Perhatikan Apa Yang Mereka Lakukan

Menerusi siaran langsung itu, dunia dapat melihat masyarakat New Zealand bersatu padu menentang kegan4san yang kini menjadi sejarah hitam buat mereka.

Hal ini kerana sewaktu khutbah dibaca ketika solat Jumaat, ribuan hadir bukan hanya dikalangan masyarakat muslim dari seluruh dunia malah turut dihadiri oleh masyarakat setempat yang bukan beragama Islam.

Lebih mengharukan ketika muslim sedang bersolat Jumaat, kelihatan masyarakat bukan Islam setia menunggu dan memerhati di sekitar ruangan solat.

“ Jumaat minggu lalu, saya berdiri di masj1d ini. Menyaksikan sendiri dengan mata ini, seorang pengg4na$ melakukan pembun0han beramai-ramai. 50 terk0rban. 42 cedera. Kejadian itu menghancurkan hati jutaan masyarakat di seluruh dunia.

Hari ini, di tempat yang sama, saya melihat cinta dan belas kasihan di mata ribuan warga New Zealand serta di seluruh dunia yang tiada kaitan persaudaraan dengan kita semua tetapi semuanya bersatu melalui semangat dalam diri.

Pengg4na$ ini mempunyai ideologi yang sangat jahat. Tetapi di sini kami menunjukkan New Zealand tidak dapat dihancurkan. Dunia dapat melihat kita sebagai contoh rasa cinta dan semangat perpaduan.

Hati kami luka tetapi kami tidak hancur. Kami masih hidup. Kami tetap bersama-sama. Kami penuh kezaman dengan tidak membenarkan sesiapa memecah-belahkan kami.

Kami berazam untuk mencintai dan menyokong antara satu sama lain. Ideologi yang jahat itu tidak akan memusnahkan kita sama sekali. Ya..kejadian itu membuatkan kita terluka dengan jumlah mangsa yang terk0rban tetapi soladiriti di New Zealand sungguh luar biasa.

Kepada keluarga-keluarga mangsa, insan kesangan anda tidak terk0rban dalam keadaan sia-sia. Dunia tidak melihat darah mereka mengalir sahaja malah melihat keindahan Islam dan keindahan perpaduan kita.

Sesiapa yang terbun0h di jalan ALLAH, mereka tetap hidup, bertemu Maha Pencipta. Mereka bukan sekadar mempertahankan Islam, tetapi mereka juga mempertahankan New Zealand”.

Demikian sebahagian kandungan awal Khutbah Jumaat yang disampaikan Imam Shazly Khan di Masj1d Khadija, Hamilton, di New Zealand, hari ini.

Khutbah sentuh hati masyarakat bukan beragama Islam

Subhanallah, Ketika Umat Islam Sedang Menunaikan Solat Jumaat, Perhatikan Apa Yang Mereka Lakukan 2
Khutbah yang disampaikan di hadapan ribuan masyarakat di New Zealand itu ternyata menyentuh hati jemaah yang hadir termasuk masyarakat bukan beragama Islam.

Malah khutbah yang disiarkan secara langsung itu turut memberi kesan mendalam buat sesiapa sahaja yang menyaksikannya.

Melalui siaran langsung itu, dunia dapat melihat masyarakat New Zealand bersatu padu menentang kegan4san yang kini menjadi sejarah hitam buat mereka.

Selain itu antara intipati atau mesej yang diketengahkan dalam khutbah itu adalah menekankan bagaimana peranan dan tanggungjawab seorang Muslim dan mereka perlu menjadi contoh kepada masyarakat bukan Muslim.

Selain itu, kisah daripada sirah Rasullullah turut dijadikan contoh dan teladan dalam khutbah tersebut.

Dalam kejadian berdarah 15 Mac lalu, 50 jemaah terk0rban dalam s3rangan pengg4na$ di dua masj1d, Al-Noor dan L1nwood di Chr1stchvrch.

Seorang remaja dari Malaysia, Muhammad Haziq Mohd Tarmizi, 17, turut terk0rban.

Manakala tiga lagi cedera iaitu bapa Hazir, Mohd Tarmizi Shuib, Nazril Hisham Omar dan Rahimi Ahmad.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button