ISU SEMASA

Syarikat Sepanyol Tolak Tawaran Bina Laluan Kereta Api di Baitulmaqdis, Alasannya Buat Israel Malu Terduduk

BETHLEHEM (Ma’an) – Sebuah syarikat Sepanyol mengumumkan bahawa ia telah menolak tender Israel untuk membina sebahagian daripada laluan keretapi Jerusalem.

Syarikat Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) atau Pembinaan dan Perkhidmatan Kereta Api mengumumkan punca syarikat itu enggan menyertai tender Israel untuk membina sebuah laluan keretapi di Jerusalem Timur yang diduduki kerana ia melanggar undang-undang antarabangsa.

Banyak syarikat telah menolak untuk mengambil bahagian dalam tender antarabangsa untuk membina dan mengendalikan laluan kereta api kedua di Jerusalem kerana mereka takut dibangkang, kerana proposal “Green Line” melalui sebahagian bandar yang diduduki oleh Israel semasa Perang Enam Hari di 1967.

Proposal “Green Line”, sebuah projek yang boleh menelan kos sebanyak 5 bilion shekel ($ 1.4 bilion), dijangka akan menimbulkan masalah kerana ia akan melalui Gunung Scopus dan Gilo.

Syarikat itu, yang merupakan salah satu syarikat Sepanyol yang paling penting dalam bidang keretapi, berkata “ia enggan membina laluan kereta api di Jerusalem kerana kerajaan Israel merancang untuk menggunakan laluan yang termasuk dalam tanah Palestin yang dirampas yang melanggar resolusi legitimasi antarabangsa. “

Wakil pekerja syarikat yang turut membantah penyertaan syarikat dalam pembinaan itu menjelaskan bahawa masalahnya terletak pada hakikat bahawa laluan kereta api itu akan melalui tanah Palestin untuk penempatan haram di Baitulmuqaddis Timur.

CAF menekankan, “Sebarang projek di mana-mana bandar di seluruh dunia, terutama Jerusalem, pelaksanaannya mesti menghormati hak asasi manusia dan peraturan antarabangsa, “

CAF menambah, “Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), melalui pelbagai resolusi, mengatakan bahawa mereka membantah projek laluan kereta api di tanah yang dirampas Israel itu”, memetik laporan Ma’an News Agency (03/02/2019).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button