INFORMASI

Mengapa Tak Boleh Share Nama Penuh Emak di Media Sosial atau Pada Orang Lain

Wanita ini menerangkan kepada kita tentang sihir atau santau untuk perempuan dan lelaki. Jadi berhati-hati dan sentiasa berwaspada ya.

Berkenaan kenapa tak boleh share nama tu, ada dinyatakan di bawah sebabnya.

Elak Jadi Mangsa Sihir Atau Santau, Wanita Ini Kongsi Cara Betul ‘Upload’ Foto Di Media Sosial.

Perkembangan dunia digital masa kini membuatkan kita lebih senang muat turun gambar melalui medium sosial untuk disimpan sebagai kenang kenangan. Tapi ada kalanya apa yang kita muat turut itu boleh menyebabkan orang lain rasa tidak senang hati melihatnya. Ini yang boleh membawa kepada penya kit Ain (mata) yang vi ral dibicarakan di media sosi al.

Bukan tak boleh muat turun tetapi ada cara tersendiri bagi mengelakkan penya kit Ain ini. Perkongsian wanita ini di laman fa ce bo ok memberitahu cara terbaik upload gambar bagi mengelakkan gambar kita disihir atau santau.

Kita perlu sentiasa berwaspada dengan penya kit Ain (mata) ini kerana daripada matalah segalanya boleh terjadi perkara yang tidak elok.

Ini kerana dengan pancaindera yang satu itu kita melihat segala kebaikan dan keburukan orang lain.

Berjaga-jaga dengan pandangan kita kerana boleh melontarkan diri ke lubuk paling dalam. Boleh berlakunya pujian dan kemudiannya melahirkan sifat dengki melihat paparan kebahagiaan di media sosi al contohnya.

Menurutnya terdapat beberapa tip yang boleh kita jadikan panduan sebagai muat turun foto di laman sosi al masing-masing.

Perkongsian Nurul Hassanah ini mendapat lebih 3 ribu butang like dan hampir 7 ribu pula yang menekan share. Masing-masing berterima kasih atas perkongsian berguna ini terutama dalam era dunia digital tanpa sempadan.

Bismillah, malam ni saya nak berkongsi cara atau tips upload gambar di media sosi al untuk mengelakkan gambar kita disihir/santau. Sebelum itu, ilmu ini kredit kepada ustaz halim (kalau tak silap), Mohon doakan kesejahteraan ustaz.

Tips pertama
– Rujuk gambar no 1. Make sure mata tidak melihat sharp pada kamera. Kita tengok sisi.

Tips kedua
– Rujuk gambar no 2. Wajah tak diambil semua, ada half lagi tu memang sengaja tak bagi nampak.

Tips ketiga
– Rujuk gambar no 3. Kalau mata pandang kamera secara sharp dan wajah bagi tengok semua, pastikan upload size yang sangat kecik. Ust azhar pun ada bagi tips ni.

Tips keempat
– Rujuk gambar no 4. Gambar di ambil secara separuh yakni tidak menampakkan bawah kaki. Pendek kata tak ambil satu badanlah.

Tips kelima (extra)

Ini yang berkenaan dengan tajuk tadi …

– Tidak mendedahkan nama penuh mak di media sosi al.
(Biasanya bomoh akan menggunakan nama ibu untuk tujuan santau/sihir/pengubatan)

Sesungguhnya sihir/santau masih diamalkan orang sekarang dan mudah sahaja untuk melakukannya hanya dengan sekeping gambar. Ust tak beritahu kenapa kena buat begini tapi ini sedikit ilmu untuk elakkan diri kita disihir melalui gambar. Ada “sebab” nya tersendiri. Apa-apa pun sama-sama lah kita dekatkan diri pada Allah agar diri kita sendiri menjadi benteng yang kukuh tak ditembusi benda syirik sebegini. Wallahualam.

Saya izinkan ilmu ini disebarkan pada keluarga & kawan-kawan. Semoga bermanfaat.

P/s: Status ini umum untuk perempuan dan lelaki. Tak upload lagi baik. Namun ada yang upload untuk tujuan muamalah/bisnes so bolehlah guna cara ini.

Tengok juga video di bawah :

Sumber: hijabista, informasitrending

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button