Pucat Lesi Israel Selepas Rusia Beri Amaran, Ini Puncanya..

MOSCOW – Kerajaan Rusia pada hari Rabu memberi amaran kepada Israel untuk berhenti melakukan serangan udara sewenang-wenangnya di Syria.

Amaran itu datang beberapa hari selepas tentera Tel Aviv melakukan serangan besar-besaran di sekitar Damsyik yang didakwa menyasarkan tentera Iran.

Pucat Lesi Israel Selepas Rusia Beri Amaran, Ini Puncanya.. 2

Foto diambil dari sebuah video yang dikeluarkan pada 10 Mei 2018 dan disiarkan di TV rasmi Syria yang menunjukkan sistem pertahanan udara Syria berjaya memintas peluru berpandu Israel di ruang udara Syria. (Foto: AFP / HO / CENTRAL MEDIA WAR)

Israel telah berulang kali menyerang apa yang didakwanya sasaran Iran di Syria dan tentera bersekutu Teheran, termasuk Hizbullah Lebanon.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menggambarkan usaha itu sebagai kempen terbuka untuk menolak Teheran, musuh Tel Aviv.

Serangan itu telah lama menyebabkan persengketaan antara Israel dan Rusia, kerana Moscow adalah sekutu utama rejim Presiden
Syria Bashar al-Assad.

Pucat Lesi Israel Selepas Rusia Beri Amaran, Ini Puncanya.. 3

Jet pejuang f-16 Israel. (Foto: Reuters)

Pada masa lalu, pegawai Israel telah membuat perjanjian dengan Moscow di mana mereka telah menjelaskan bahawa serangan mereka terhadap Syria tidak akan mengancam Assad.

Manakala Moscow berjanji untuk membantu mengehadkan pengaruh Iran berhampiran sempadan Israel.

Talian hotline juga telah ditubuhkan sejak tahun 2015 untuk memastikan pasukan Rusia di Syria tidak ‘terkejut’ dengan serangan Israel.

“Serangan sewenang-wenangnya terhadap wilayah negara yang berdaulat, dalam hal ini, kita bercakap tentang Syria, mesti diketepikan,” kata jurucakap Kementerian Luar Rusia, Maria Zakharova ketika menjawab pertanyaan dari agensi berita Rusia TASS mengenai serangan udara Israel terhadap Syria baru-baru ini.

Pucat Lesi Israel Selepas Rusia Beri Amaran, Ini Puncanya.. 4

Pertahanan udara Syria dilancarkan untuk menentang peluru berpandu Israel berhampiran Damsyik, ibukota Syria pada hari Isnin. (Foto: Youssef Badawi/EPA)

Beliau berkata serangan itu meningkatkan ketegangan di rantau ini, yang katanya bukan untuk kepentingan jangka panjang mana-mana negara di sana, termasuk Israel.

“Kita tidak sepatutnya membenarkan Syria, yang telah mengalami konflik bersenjata selama bertahun-tahun, untuk menjadi kancah pertarungan untuk menyelesaikan isu geopolitik,” katanya.

Terdahulu pada hari Rabu, Netanyahu memberi isyarat bahawa serangan susulan di Syria akan diteruskan.

Pucat Lesi Israel Selepas Rusia Beri Amaran, Ini Puncanya.. 5

IDF mendakwa sistem pertahanan udara Iron Dome memintas peluru yang dilancarkan ke arah Israel dari Syria pada 20 Januari 2019

“IDF (Pasukan Pertahanan Israel) adalah satu-satunya tentera yang memerangi tentera Iran di Syria,” katanya semasa lawatan ke pangkalan tentera Israel.

“Saya yakin dengan kemampuan kita untuk mengalahkan musuh.” katanya, yang dipetik oleh Reuters pada Khamis (1/24/2019).