ISU SEMASA

Operasi Ketenteraan Melibatkan 80 Ribu Askar TAF Merentas Sempadan Terbesar Dalam Sejarah Republik Turki Melawan Puak Pelindung Kurdish

ANKARA – Hampir 80,000 askar Angkatan Tentera Turki (TAF) bersedia untuk mengambil bahagian dalam operasi di Manbij, Syria dan di timur wilayah Euphrates, menurut laporan yenisafak.com (14/1/2019).

Operasi ini akan menjadi operasi rentas sempadan terbesar dalam sejarah moden negara sejak penempatan tentera Turki yang berjaya di Cyprus pada tahun 1974.

Operasi di timur Sungai Euphrates akan diatur dari ibu pejabat di wilayah selatan Turki Sanlıurfa dan Kilis di sempadan Syria.

Empat puluh empat tahun yang lalu, TAF melancarkan Operasi Keamanan Siprus untuk menamatkan penindasan dan kekejaman orang-orang Yunani dan untuk melindungi kehidupan dan kebebasan komuniti Turki di pulau itu, dengan 40,000 tentera Turki ditempatkan ke pulau itu.

Operasi itu dilancarkan pada tahun 1974 dengan ungkapan kod “Ayşe Tatile Çıksın” (Ayşe mesti pergi bercuti) menghentikan pertumpahan darah di pulau itu.

Pelaksanaan itu akan bermula di sepanjang 500 kilometer dari sepuluh lokasi yang berbeza, 10 kilometer ke sempadan Syria, dengan tujuan membersihkan kawasan seluas 30,000 kilometer persegi dari organisasi keganasan dan menamatkan usaha untuk membentuk koridor keganasan di sempadan selatan Turki.

Fasa kedua serangan itu akan melibatkan melebihkan sepuluh kilometer tambahan dari sempadan.

TAF dikatakan telah mengambil maklumat dan langkah keselamatan untuk mengatasi sebarang kemungkinan penentang puak yang didukung Teluk di wilayah timur Euphrates.

Ketika operasi itu berlangsung, pertubuhan pengganas Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang merupakan sekutu Assad, termasuk yang disebut “pegawai awam” dan ahli perniagaan yang panik, dikatakan menyeludup keluar keluarganya dari Tal Abyad, Qamishli dan Ras al-Ayn.

PKK disenaraikan sebagai organisasi pengganas oleh Turki, Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat. YPG dan PYD adalah sambungannya di Syria.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button