ISU SEMASA

Israel Berang Selepas Keputusan Parlimen Ireland Sebulat Suara Menghentikan Import Barang

Duta Ireland ke Israel Alison Kelly telah diberi amaran “akibat yang serius” untuk Ireland berdiri di rantau ini dan hubungan Ireland-Israel jika rang undang-undang kontroversi melarang mengimport barang dari wilayah yang diduduki di Palestin menjadi undang-undang.

Kementerian Dalam Negeri Israel berkata Kelly diberi “teguran marah” atas rang undang-undang yang mencetuskan kontroversi itu pada pagi Jumaat selepas bacaan kali kedua di dewan rendah parlimen Ireland, Dail, pada Khamis.

Israel Berang Selepas Keputusan Parlimen Ireland Sebulat Suara Menghentikan Import Barang 2

Israel mengutuk parlimen Ireland yang menyokong RUU melarang import
barang dari wilayah yang diduduki Israel.

Kerajaan Israel menyifatkan rang undang-undang itu, yang melarang pengimportan barang-barang yang dihasilkan di Tebing Barat yang diduduki Israel, Dataran Tinggi Golan dan di Jerusalem Timur, sebagai “hipokrit dan anti-Semitik.”

Pegawai Israel memberitahu duta besar bahawa Dublin harus “menumpukan perhatian kepada diktator dan organisasi pengganas, bukannya Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah.”

Duta Ireland dipanggil ke kementerian luar negeri selepas pernyataan yang agak keras keluar dari pejabat Perdana Menteri Israel Binyamin Netanyahu, yang juga menyandang jawatan menteri luar negeri Israel.

“Bukannya (Ireland) mengutuk Syria kerana menyembelih ratusan ribu orang awam, Turki kerana pendudukan utara Cyprus, dan organisasi pengganas kerana membunuh beribu-ribu rakyat Israel, (tetapi) Ireland menyerang Israel, satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah. Sangat memalukan,” memetik kenyataan.

Kelly mengulangi komen yang dibuat oleh Tánaiste dan Menteri Perdagangan Dan Luar Negeri Ireland, Simon Coveney, dalam perbahasan di Dail, Khamis.

Israel Berang Selepas Keputusan Parlimen Ireland Sebulat Suara Menghentikan Import Barang 3

Aktiviti BDS oleh penduduk Ireland. (Foto: israelnationalnews.com)

Beliau menegaskan bahawa Kerajaan Ireland menentang rang undang-undang tersebut kerana ia akan menyebabkan Ireland melanggar undang-undang EU dan mendedahkan Dublin kepada tindakan undang-undang oleh Suruhanjaya Eropah.

Dan Kerajaan Ireland juga bimbang bahawa ia akan mengurangkan pengaruhnya di rantau itu dan akan kehilangan keupayaannya untuk membantu rakyat Palestin jika rang undang-undang tersebut menjadi undang-undang yang boleh dilaksanakan, memetik laporan irishtimes.com (25/01/2019).

Israel menawan Tebing Barat dari Jordan pada Perang Enam Hari 1967. Penduduk Palestin mendakwa ia adalah sebagai sebahagian daripada kawasan negara Palestin pada masa depan, satu pendirian yang disokong oleh Ireland bersama dengan majoriti masyarakat antarabangsa. Israel menganggap Tebing Barat sebagai kawasan yang dipertikaikan dan bukannya wilayah yang diduduki.

Israel Berang Selepas Keputusan Parlimen Ireland Sebulat Suara Menghentikan Import Barang 4

Tentera Israel menjadi pengawal ketika jentolak Israel menghancurkan tembok di tanah Palestin berhampiran bandar Yatta, Tebing Barat, selatan Hebron pada 23 Januari. (Foto: Abed Al Hashlamoun)

Sumber:Laicikang

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button