ISU SEMASA

Ini Respon Hamas Apabila Malaysia Bertegas untuk Tidak Membenarkan Atlet Israel Memasuki Malaysia

Kerajaan Malaysia mengumumkan minggu lalu untuk tidak memberikan visa peserta renang Israel untuk Kejohanan Renang Para Dunia (WPS) 2019 yang dijadualkan berlangsung di Kuching pada Julai ini, yang menyebabkan Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa turut campur tangan.

Ini Respon Hamas Apabila Malaysia Bertegas untuk Tidak Membenarkan Atlet Israel Memasuki Malaysia 2

Jemaah Menteri memutuskan wakil Israel tidak dibenarkan masuk ke Malaysia untuk menghadiri sebarang acara

“Kami kecewa dengan komen Perdana Menteri Malaysia mengenai penyertaan perenang Israel di Kejohanan Dunia pada musim panas ini,” kata IPC dalam kenyataan akhbar pada hari Jumaat.

“Kami akan mencari jalan dengan Jawatankuasa Penganjur Tempatan, Jawatankuasa Paralimpik Malaysia dan Kerajaan Malaysia untuk memastikan bahawa semua perenang terbaik di dunia dapat bersaing dalam acara ini kerana Kejuaraan Dunia harus terbuka kepada semua negara yang layak. Kami berhasrat untuk mencari penyelesaian untuk isu ini. “

WPS amat penting sebagai acara untuk melayakkan diri ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020.

Begitu juga dengan gabungan 29 organisasi bukan kerajaan pro-Palestin yang, termasuk Pertubuhan Kebudayaan Palestin Malaysia, Viva Palestina Malaysia, Yayasan al-Quds Malaysia, Humanitarian Care Malaysia dan ASEAN Coalition for Palestine, menyuarakan sokongan terhadap keputusan Kerajaan Malaysia.

Ini Respon Hamas Apabila Malaysia Bertegas untuk Tidak Membenarkan Atlet Israel Memasuki Malaysia 3

PM Malaysia Tun Dr. Mahathir bertegas dengan keputusan tidak membenarkan atlet Israel memasuki Malaysia

Gabungan itu mengatakan bahawa tindakan sedemikian adalah sejajar dengan dasar Malaysia yang lama untuk menghalang mana-mana pemegang pasport Israel memasuki negara ini dan dasar itu perlu dikekalkan tanpa pengecualian.

“Memboikot dan mengasingkan Israel adalah perkara yang paling kecil yang boleh dan harus dilakukan untuk menyatakan kemarahan moral. Kerajaan Malaysia melakukan perkara yang betul dalam menghalang Israel daripada negara ini,” kata gabungan itu dalam satu kenyataan pada hari Khamis.

Hamas juga menerbitkan satu kenyataan yang menyokong Malaysia menyekat atlet Israel.

Ini Respon Hamas Apabila Malaysia Bertegas untuk Tidak Membenarkan Atlet Israel Memasuki Malaysia 4

Anggota biro politik Hamas, Izzat al-Rishq

“Hamas memuji Malaysia atas pendiriannya dan menyeru semua negara Arab dan Islam untuk menghentikan normalisasi dengan pendudukan Israel yang menjadi tusukan di belakang rakyat Palestin.

“Tambahan lagi, hubungan yang normal dengan pendudukan membawa kepada penghapusan hak rakyat Palestin untuk kebebasan dan kedamaian,” kata Hamas pada hari Jumaat.

Ini Respon Hamas Apabila Malaysia Bertegas untuk Tidak Membenarkan Atlet Israel Memasuki Malaysia 5

Malaysia sudah lama bersama Palestin kerana membantah pendudukan tentera oleh Israel

Tahun lalu, Arab Saudi melarang pemain catur Israel untuk menyertai pertandingan catur antarabangsa di negara itu, dan pasukan Taekwondo Israel tidak dibenarkan terbang ke kejohanan junior dunia yang diadakan di Tunisia.

Bagaimanapun, Israel telah menyaksikan beberapa kejayaan dalam menggagalkan cubaan negara-negara Arab untuk menghalang para atletnya daripada menyertai pertandingan antarabangsa.

Tahun lalu, Persekutuan Judo Antarabangsa (IJF) menggantung Grand Slam Abu Dhabi dan Tunis Grand Prix dari kalendar persaingannya, setelah mereka menolak untuk memamerkan bendera Israel atau memainkan lagu kebangsaan Israel.

Pada bulan Oktober lalu, lagu kebangsaan Israel dimainkan di UAE kerana Sagi Muki dari Israel memenangi pingat Emas. Dalam pertandingan sebelumnya yang diadakan di UAE, lagu kebangsaan Israel dan bendera Israel diharamkan ketika Tal Flicker dari Israel mengambil pingat emas.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button