ISU SEMASA

Dikecam Israel Isu Sukan Paralimpik, PM Sekolahkan Israel Di London

Menyampaikan ucapan pada perbincangan Oxford Union, Dr Mahathir Mohamad semalam mengkritik demokrasi yang terkenal di hadapan pendengar di Oxford, sambil menekankan pandangannya yang kuat terhadap Israel, melenyapkan tuduhan anti-Semitisme dan mempertahankan rekod masa lalunya semasa tempoh sebelum ini memimpin negara itu selama 22 tahun.

Bercakap kepada Oxford Union, perdana menteri menjawab beberapa soalan, termasuk layanannya terhadap Anwar Ibrahim, timbalan beliau yang pernah diturunkan pada tahun 1998 dan dipecat atas alasan moral.

“Walaupun saya memberitahu kamu perkara betul, kamu tidak akan mempercayainya. Dia telah dibicarakan di mahkamah selama sembilan bulan sebelum dia dihukum penjara,” katanya, merujuk kepada perbicaraan Anwar pada akhir 1990-an.

“Tetapi sekarang saya kawan baiknya,” tambahnya sambil disambut gelak ketawa di dalam dewan.

Anwar, yang dipecat Mahathir sebagai timbalan perdana menteri pada 1998, dijatuhi hukuman penjara enam tahun kerana penyalahgunakan kuasa pada tahun 1999, dan diberikan hukuman penjara sembilan tahun atas tuduhan meliwat pada tahun 2000. Beliau dibebaskan pada 2004 selepas Mahkamah Persekutuan mengubah sabitan dan mengetepikan hukuman penjara.

“Kedaulatan undang-undang mengatakan bahawa jika kamu melakukan sesuatu yang salah, kamu akan dituduh dan dibicarakan di mahkamah undang-undang dan ia adalah hakim yang akan memutuskan, bukan saya,” kata Mahathir.

Apabila ditanya sama ada beliau berfikir liwat adalah satu jenayah, Mahathir dengan jujur ​​menjawabnya.

“Dalam masyarakat kita adalah salah. Jika anda mahu melakukannya sendiri, teruskan. Tetapi di England, bukan di Malaysia,” katanya.

Bumiputera Amerika

Mahathir juga mempertahankan dasar tindakan afirmatif Malaysia untuk membantu Bumiputera, dengan mengatakan prinsip yang sama diamalkan di Amerika Syarikat pada masa ini.

“Jika anda bercakap tentang Bumiputera (dasar), Bumiputera Amerika tidak mahu orang Mexico melintas di sempadan mereka. Mengapa? Mereka mempunyai hak, mereka boleh mengatakan apa yang mereka suka. Mereka mahu pergi ke negara kamu, mereka harus pergi. Tetapi mereka membina tembok, dan sekarang rakyat Amerika tidak dibayar gaji mereka.

“Itulah reaksi yang kamu dapat lihat dari demokrasi yang hebat. Kami tidak begitu hebat, “katanya.

Israel dan anti-Semitisme

Ditanya beberapa kali mengenai pandangannya tentang Israel, Mahathir berkata beliau berhak untuk bercakap terhadap dasar Israel seperti mana pengkritiknya mempunyai hak untuk melabelkannya sebagai anti-Semitik.

“Itu adalah hak mereka untuk berpendapat seperti itu kepada saya. Ia adalah hak saya juga untuk memberitahu mereka bahawa mereka melakukan banyak perkara yang salah,” katanya.

Kehadiran Mahathir di Oxford telah mendapat bantahan daripada kumpulan pelajar Yahudi di sana, yang telah meminta Kesatuan untuk membatalkan jemputan kepadanya.

Semalam, Presiden Oxford Union, Daniel Wilkinson, yang mempengerusikan sesi itu, mencadangkan kepada Mahathir bahawa beliau boleh mengambil pendekatan yang lebih “konstruktif” dalam mengkritik Israel dan bukannya menyasarkan orang Yahudi.

“Saya tidak tahu mengenai cara yang membina. Ini (Israel) adalah kerajaan yang tidak peduli dengan pendapat orang lain. Itulah sebabnya mereka terus melakukan jenayah perang sepanjang masa. Jadi apa yang saya katakan adalah apa yang saya berhak untuk mengatakan.

“Jika mereka tidak suka, mereka boleh mengatakan mereka tidak suka, saya tidak peduli,” katanya.

Beliau berkata penyelesaian kepada konflik di Palestin perlu dilihat dalam perspektif bersejarahnya, ketika Israel diwujudkan pada tahun 1948.

“Saya terkejut bahawa demokrat terus menyokong tindakan rampasan tanah asing untuk mewujudkan negara bagi seseorang,” katanya.

Beliau juga menafikan tuduhan bahawa beliau mensasarkan rakyat Yahudi dan bukannya kerajaan Israel, dan memberi contoh larangan Eropah terhadap import minyak sawit dari Malaysia.

“Eropah mahu mengisytiharkan kelapa sawit sebagai beracun. Mengapa kamu menyakiti petani miskin di Malaysia, kerana kamu tidak suka kerajaan? “Katanya.

Beliau kemudian menolak tuduhan anti-Semitisme.

“Saya tidak faham perkara ini. Kita bercakap mengenai kebebasan bersuara, tetapi kita tidak boleh mengatakan apa-apa terhadap Israel, terhadap orang Yahudi. Kenapa begitu? “

Beliau mempertahankan keputusan baru-baru ini oleh Malaysia untuk tidak membenarkan atlet Israel ke negara ini, dengan mengatakan ia menggunakan hak yang sama yang mana digunakan oleh negara lain, dan mengutarakan tentang langkah-langkah baru-baru ini oleh Eropah untuk menutup sempadannya kepada pendatang.

‘Demokrat yang tidak bertoleransi’

Dalam ucapannya sebelum ini, beliau membuat kritikan terhadap demokrasi, mengatakan demokrat mempunyai kecenderungan untuk memaksa sistem di negara-negara lain yang mereka anggap sebagai diktator, yang membawa kepada kemusnahan manusia.

“Demokrasi adalah baik dalam erti kata ia membolehkan orang ramai memilih kerajaan mereka sendiri. Setakat ini, demokrasi telah terbukti membentuk kerajaan yang betul.

“Tetapi kita melihat percubaan sekarang untuk memaksa demokrasi di semua negara di dunia. Demokrat kini menjadi tidak bertoleransi terhadap sistem lain. Mereka mahu menghapuskan sistem kerajaan yang lain hingga jika kamu tidak berubah dan menjadi negara demokrasi, negara kamu akan diserang. Itu benar-benar menentang konsep dan idea demokrasi.”

Beliau kemudian bercakap tentang peristiwa yang membawa kepada kemenangan pilihan raya Pakatan Harapan tahun lalu, dan mempertahankan rekodnya terdahulu memimpin negara itu selama 22 tahun.

“Saya teringat bahawa saya sendiri adalah seorang perdana menteri yang dituduh sebagai diktator. Sudah tentu, ramai yang percaya saya adalah seorang diktator, bagaimana lagi saya boleh mentadbir negara kecuali dengan menjadi diktator?

“Dalam sejarah negara-negara, tidak ada satu diktator yang melepaskan jawatan dari kuasa dan membenarkan orang lain mengambil alih,” kata Mahathir.

Terjemahan dari laporan freemalaysiatoday.com.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button