ISU SEMASA

“Angka Kem4tian Meningkat,” Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti

Hari ini berita menyedihkan yang kita dengar, apabila disahkan dua orang pes4kit telah menjadi korban c0v1d-19 sekaligus mencatat 10 kem4tian.

Justeru, melihat peningkatan jumlah kem4tian akibat c0v1d-19, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah bersiap sedia dengan pasukan khas pengurusan jen4zah.

Jakim tubuhkan unit urus jen4zah covid-19

Dalam satu kenyataan, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar), Jakim, Hakimah Mohd Yusoff, memaklumkan kesemua ahli pasukan yang terlibat telah mendapat taklimat dan penerangan berkenaan proses pengurusan jen4zah akibat v1rus berj4ngk1t.

"Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 2 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 3 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 4 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 5 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 6 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 7 "Angka Kem4tian Meningkat," Pasukan Khas Urus Jenzah C0VID-19 Terus Berbakti 8

“Pengurusan jen4zah m4ngs4 c0v1d-19 mengguna pakai keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI Kali ke-107 mengenai hukvm Pengurusan jen4zah Orang Islam yang disy4ki atau disahkan dij4ngk1ti v1rus Ebola (Ebola v1rus Diseases: EVD) di Malaysia…”

18 orang petugas khas dilantik

Difahamkan, seramai 18 orang petugas khas pengurusan jen4zah telah diarahkan untuk sentiasa bersiap sedia, mereka yang terlibat antaranya adalah pegawai dari Jakim, masjid utama di bawah Jakim dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) terdiri daripada 12 lelaki dan lima perempuan.

Jenazah ke-9 selamat dikebum1kan

Sementara itu, dalam perkembangan lain dimaklumkan jen4zah korban c0v1d-19 kesembilan telah selamat dikebumikan, dilihat hanya petugas khas sahaja yang dibenarkan mengurus jen4zah.

Kami sedang berper4ng dengan Cov1d-19

Menerusi satu perkongsian di Facebook salah seorang kakitangan yang terlibat dalam pengurusan pes4kit dan jen4zah c0v1d-19, menerangkan bagaimana prosedur dan cabaran berhadapan dengan v1rus pembvnuh ini.

Terima kasih diucapkan buat para petugas, jasa dan pengorbanan anda pasti akan dikenang sampai bila-bila. Teruskan berbakti buat negara, semoga anda dilindungi Tuhan.
Sumber : Harian Metro & Rossi Bro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Terlajakviral

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button