Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya

Ini adalah satu kisah benar yang membuatkan hati penulis meruntum hiba. Kerana kemiskinan hidup lelaki ini diejek dan dipanggil “beruk” oleh penduduk setempat kerana keadaannya yang serba kekurangan. Bacalah kisah ni, Semoga memberikan keinsafan kepada kita semua.

Lawatan meruntun hati ke rumah pak rahim di jalan Laloh – Sungai Sam, Misi akidah dan kemanusiaan. Solatnya cukup 5 kali sehari. Bersih orangnya tapi dihlna oleh segelintir kerana kemiskinannya.

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 2

Jika ada yang kata beliau begini dan begitu sesungguhnya kalian sangat ke jam. Kami sudah seminggu menyiasat individu ini. Kami tahu apa yang sebenarnya berlaku. Kami dah temubual ramai orang yang dekat dengan beliau. Janganlah berlaku kejam dengan insan ini. Jangan halang bantuan untuk sampai kepadanya.

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 3

Saya tengah siapkan dokumentari khas kepada Pak Rahim ini. Cacian dan hinaan yang diterima adalah asam garam yang beliau terima sejak umur 8 bulan. Pak Rahim hidup sebatang kara di atas tanah pusaka.

Bila ditanya apa sumbangan yang pernah beliau terima beliau menjawab antaranya ialah “Dipanggil beruk oleh segelintir masyarakat”. Katanya.

Bila beliau datang ke kedai kopi ada yang berkata “Beruk dah sampai.. beruk dah sampai…”

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 4

Itulah antara sumbangan yang beliau terima. Tanpa kami sedar air mata kami semua menitis. Pak Rahim kuat pegangan agamanya, solat dan zikir sangat rajin. Rumahnya “T0tal lost” dek banjir dan pondok usang inilah tempatnya berteduh.

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 5

Sewaktu kami sampai sekitar jam 5 petang, Pak Rahim belum balik dari menoreh getah. Kami tunggu beliau balik dan seketika kemudian kami tengok beliau termegah-megah turun bukit. Di lehernya dikalungkan getah skrap untuk jadi bahan bakar nak memasak makan malamnya nanti.

Dia terus minta izin untuk mandi. Dia ambilnya sabun dalam plastik dan terus ke anak sungai berdekatan. Kami masih tunggu beliau bersedia, rupa-rupanya dia bergegas solat asar. Dah lewat katanya. SUBHANALLAH.. kepada yang kata Pak Rahim ini pemalas, rajin sangatkah kita?

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 6

Tuan-tuan janganlah mudah untuk judge orang itu begini dan begitu jika kita hanya sibuk duduk di pejabat dan dengar maklumat tak tepat dari wakil penduduk. Datanglah sendiri duduk dengan pakcik ini dalam hutan keseorangan seperti beliau? Berani? 1 jam pun tuan-tuan tak berani dan kami dah seminggu menyaksikan kes ini.

Saya kagum dengan individu ini. Ini kes yang sangat genuine. Biarlah apapun orang dan segelintir masyarakat setempat nak kata dan nak halang bantuan untuk pakcik ini saya akan redah. Kami akan redah halangan itu.

Allahu, Lelaki Tua Ini Dipanggil “Beruk” Kerana Kemiskinannya 7

Saya tak sanggup lihat kesusahan yang lebih besar Allah timpakan kepada kita dek kerana sikap kita yang ke jam kepada orang yang kurang bernasib baik.

Sumber: informasisensasi.blogspot.com

Terima kasih kerana membaca, Jika anda suka artikel ini, jangan segan kongsi ke laman facebook anda.

Anda juga boleh Like Page Kami Juga Di Facebook Arena Informasi Terkini Dan Menarik untuk dapatkan lebih banyak cerita menarik dan terkini. Terima kasih.